Най-известната забележителност за региона, както и за цяла България, това е крепостта Царевец. Над 300 000 туристи годишно я посещават и трафикът, особено през летния сезон е изключително натоварен. Даваме тази информация не само за нашите гости, а и за всички, които желаят да паркират автомобила си в близост до Царевец, да посетят крепостта, да се разходят спокойно радвайки се на красивите гледки и да се върнат към мястото, където са паркирали и да намерят автомобила си там. За тези, които не спазят нашите указания и нарушат някой от множеството знаци, вероятността да не намерят автомобила си, който ще се окаже – репатриран е много голяма.
И така, ето нашите съвети:
– ако идвате от центъра на Велико Търново, на публикуваната по-долу карта сме показали маршрут към Крепостта, който започва от Музей на илюзиите на пл. “Велчова Завера” по ул. “Стефан Стамболов”, която е продължение на бул. “Васил Левски” (от централна градска част). Движейки се по улицата, след около 200 метра следва стара сграда, където пътя се разделя и става еднопосочен. След около още 200 м. отново има кръстовище, на което са обозначени с пътни знаци: Царевец – леко в ляво, паркинг за Царевец – леко в дясно. Улицата в дясно сме обозначили в жълт цвят. През почивните дни и вечер след 17 ч. тя е “синя зона” и по нея може да се паркира БЕЗПЛАТНО (разстоянието до Крепостта е 200 – 300 м.). Ако продължите направо по нея, след около 800 м. ще стигнете до голям паркинг, който е в основата на Царевец. От него до Крепостта ще трябва да повървите около 500 м. Другия вариант за сигурно паркиране е да продължите по основния път, да достигнете площада пред Крепостта и да продължите надолу около 800 м. В ляво ще видите църквата “Св. Четиридесет мъченици” и там на кръстовището ще продължите направо, като се отделите от основния път и ще видите паркинга.
-ако идвате от Арбанаси или Горна Оряховица, влизайки във Велико Търново ще достигнете до каменния мост над рака Янтра преди църквата “Св. Четиридесет мъченици”. Удобно място, където можете да паркирате безплатно е уличката точно преди моста. Оттам до входа на Царевец са около 800 м. Предимството да паркирате там ако нощувате в Арбанаси, както и на паркинга, точно след моста е, че след Представлението лесно можете да се върнете обратно, без да попадате в задръстване и да изчаквате хората да се изтеглят от площада пред Крепостта. Ако решите да паркирате по-нагоре, водете се от съветите за паркиране по горе.
Внимание ! Не Ви съветваме да паркирате по улица “Пиколо”, която започва от площада на Крепостта, където се намира ПОСЕТИТЕЛСКИЯ ЦЕНТЪР с восъчните фигури. Там има няколко места “синя зона”, но те обикновено са заети и най-често от този район паякът “вдига” автомобили.
Това са нашите съвети. Надяваме се, че сме били полезни и ако не сте наши гости – моля разгледайте нашия сайт.