Арбанаси и околностите

Преображенският манастир е най-големият от манастирите, разположени около Велико Търново и четвърти по големина в България. Основан е по времето на Втората българска държава през 13-14 в. Намира се на около 4 км. от В.Търново, по посока гр. Русе.
Лясковски манастир „Св. св. Петър и Павел“. Манастирът бил съграден от братята Асен и Петър като благодарност за божията подкрепа след освобождаването на България от византийците на мястото на крепостта, където подготвили въстанието (1185 г). Отстои на около 3 км. на североизток от с. Арбанаси.
Хотнишки водопад (Водопад Каябунар). Намира се на около 15 км. северно от В.Търново, край с. Хотница. Представлява 30-метров живописен водопад, край който се вие  Екопътека с дължина около 1,5 км.
Еменският каньон е живописна местност по течението на река Негованка, в полите на Предбалкана, на 20 км западно от Велико Търново, край с. Емен. Красива Екопътека развежда посетителите, като им предоставя невероятни гледки към водопада и каньона на реката. Изживяването е неописуемо…
В бизост са също: Дряновски, Къпиновски, Килифаревски, Присовски, Плаковски манастири, Манастир „Св. Троица“, както и средновековната крепост „Хоталич“ край Севлиево (на около 40 км. западно).

Преображенски